Wednesday, July 14, 2010

The ketchup Sardine...

To my reader... jgn nyampah noo.... coz kali nii kiter membuat perkongsian resepi lagik... resepinyer lak bukannya marvelos pun... sekadar dipinggiran aje! Cukup laa sekadar nak isi perut... tak der apa yg bole dibanggakan pun!!! What ever laaa... kowang kutuk ler macam mana pun... gua tetap akan muatkan kat sini... keh keh kehhh....

This time aaa... my dotter punyer febret... The ketchup Sardine... kalau bahasa mudahnya... Sardine masak kicap!



BAHAN-BAHANNYA

  • 1 tin sardin sederhana
  • 2 biji kentang dibelah 6 (so kalau dua biji kentang 6X2=12 laaa)
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 3 ulas bwg merah-ditumbuk
  • 1-2 batang serai dititik
  • 1 biji tomato dibelah 4 atau 6
  • 1 sudu cili boh ker... cili giling kerrr
  • 1-2 sudu bsr sos tiram
  • kicap secukupnya
  • minyak untuk menumis

CARA NAK BUAT

  • panaskan minyak kat kuali
  • gorengkan kentang hingga kekuningan pastu angkat
  • tumis bwg putih, bwg merah, cili & serai hingga garing
  • masukkan sos tiram dan kicap bersama sikit air (saper nak kuah isi lerr banyak sikit air tuh)
  • Dah menggelegak... masukkan kentang... pas tuuu sardin yang dah dibuang kuah asalnya last... barulah masukkan tomato...
  • Pas tuuu off kan api... angkat dan masukkan dlm mangkuk
  • utk hiasan... tabur laa daun sup/bwg
Dah siap.... tak sampai 15 minit pun masak menda nii... Kan sonang namanyer tuh!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails