Monday, August 23, 2010

NaS roti John

Morning.... pepagik gini saja nak citer pasal makanan.... bukannya aper... saja nak berkongsi idea pada uols yg dok tercarik-carik menu apa nak berbuka hari niii....

Kali nii I nak stori camner nak buat 'NaS roti John"... sebelum tuuu... I nak bagi tau the meaning off NaS yang ada kat resepi niii... it's stand for Nazrul and Salmi... Sebab kitorang berdua masak bersama-sama benda alah niiihh.... Tapi En john tak datang tolong punn.. heran gak camner nama dia pun bole lekat kat resepi I kali nih... Ermmm.... pedulikkanlah Mr john tuuu...

Resepi??? Hik hik hikkk.... roti john kami nii dalam tempoh percubaan... tgh try & test & mereka secret Ingredient. Sebelum kitorang dapat the secret Ingredient tuu... kalau korang nak mencoba... boleh laaa try test resepi niii dulu...

BAHAN-BAHAN

  1. 2 buku roti panjang... roti hotdog pun ok
  2. 1 sudu daging cincang.... untuk makan sendiri... isi bebanyak pun x de hal nyerrr
  3. 1 labu bawang besar dipotong dada didi dudu.... (potong dadau daaa)
  4. 1 sudu teh seasoning oil
  5. 2 bijik telur
  6. serbuk lada sulah
  7. garam
  8. myonise
  9. timun
  10. minyak
  11. sos cili

CARA MEMBUATNYA

  1. Belah dua setiap roti
  2. Satukan bahan no.1 hingga no 7 dalam mangkuk dan kacau...
  3. panaskan pan ngan minyak....
  4. curahkan bahan atas pan dan tekap roti (gaya 1) atau... curahkan bahan atas roti... baru tekap kat pan (gaya 2). Kiter suka gaya 2 sebab telur dia meresap dalam roti... cam tebal sikit...
  5. Dah masak... angkat.... pipekan myonise dan sapu rata
  6. taburkan timun
  7. paipkan sos... ermmm ada owang kata pluss ngan sos lada hitam pun besh gak... yg tuu den lom try lagik... nanti ptg ni or ptg sok den try... kalau beshhh i bagi tau yerkkk!
Wokeh... selamat mencobaaaa.....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails