Tuesday, August 31, 2010

Pulut Kuning....

Ade ker selera kowang cam selera my kids? Nak makan pulut kunin untuk berbuka pose.... disebabkan permintaan yang begitu teringinnya... maka kiter pun masak lerrr benda alah nii Hari Khamis lepas...

As usual... pulut niii direndam masa sahur... balik kerja... just kukus.... makan ngan serondeng dan sambal ikan bilis.... itu kitorang lerr... si didie lak... makan gituh jer sambil baring (masa moreh).... nak resepi???? Ni haaa mudah yang amat.



Bahan-bahan: (tuk hidangan 3-4 org)
2 cawan pulut
1-2 sudu kecil serbuk kunyit
2 1/2 cawan santan cair + sedikit garam

Cara membuatnya:
Basuh pulut dan rendam ngan kunyit beberapa jam sebelum masak...
Toskan pulut bila time masak dah tiba
Masuk dalam bekas/loyang... campurkan santan yg telah dicampur garam
kukus hingga masak
Pas tuuu buat ler bentuk apa pun yang kowang suka...

dahhhh.... bole makan ngan rendang kerr... kari kerr... kitowang? Seperti yang dimention kat atas... makan ngan sambal ikan bilis dan seronding aje! Itu pun... licinnnnn

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails